Webdesign by
Waarheid Welzijn en Gezond Amy Cuddy Water Zout Suiker Eckhart Tolle Gedachten Darmen Kanker Natuur en Voeding Universum Contact

In een dankbaar hart zal het altijd zomer zijn

Emmen

   Sociaal Cultureel Welzijn

De Cluft

Welzijn en Gezond

Universele Waarheid

Universele Waarheid

Bewust met Natuur en GezondZijn

Bewust met Natuur en GezondZijn gaat over gezonde voeding, over volwaardige voeding.
De eerste stap naar gezonder leven en eten is bewust worden van je voedingspatroon en leefstijl.

Wat kun je doen om gezonder te gaan eten? Of: je wilt je automatische (en eentonige) voedingspatroon doorbreken, maar hoe doe je dat? Of: je hebt klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, over- en ondergewicht, maag/darmklachten of voedingsziektes zoals obesitas, prikkelbare darmsyndroom, diabetes type II en je bent op zoek naar hulp? Misschien heb je deze vragen of je kent iemand die hiermee worstelt. >>>


Trek met een professionele Natuur-Kenner de bossen in of de hei op. Daar kunnen wij kijken, voelen, ruiken, luisteren en proeven. Je leert jezélf de natuur te ervaren en zélf te ontdekken. Natuureducatie in de natuur


Supermarkt

Als je niet biologisch eet, is de Lidl een prima supermarkt. Vooral groenten en fruit koop ik er graag. De groenten- en fruitafdeling is al een aantal jaar op rij door de Consumentenbond uitgeroepen tot de beste. Maar ook andere producten kun je hier voor een fijn prijsje scoren.


Is biologisch eten gezonder?

Biologisch staat voor gezond, groen en diervriendelijk. Het is die gezellige kromme wortel die met liefde is gekweekt, de eieren van blije kippen en de trots van een milieubewuste boer. Maar is biologisch echt gezonder? En als je biologisch koopt, bent je dan goed bezig voor het milieu?

Biologisch kopen geeft een goed gevoel. Zo simpel is het. Wie een biologische broccoli in zijn boodschappenmandje mikt, verwacht milieubewust en gezond bezig te zijn. Maar is dat eigenlijk ook zo? Volgens Edith Lammerts van Bueren, hoogleraar plantenveredeling aan Wageningen University en Research en onderzoeker aan het Louis Bolk Instituut, is deze vraag niet zo eenvoudig te beantwoorden: “Het is een hele ingewikkelde vraag, waar nog veel onderzoek voor nodig is. Het zou mooi zijn als we onderzoek kunnen doen naar de relatie tussen een gezonde bodem, een gezond gewas en een gezonde humane gezondheid.”

Biodiversiteit en onze gezondheid

Uit de wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn, komt nog niet eenduidig naar voren dat biologisch gezonder is. Lammerts van Bueren: “We weten wel dat biologische boeren beter omgaan met de bodem, meer organische mest gebruiken en een andere manier van landbouw bedrijven om de ziektedruk te verminderen. Dit maakt de hele voedselproductie minder milieubelastend, wat weer een positief effect op onze gezondheid zou moeten hebben.”

Volgens Edwin Nuijten, onderzoeker veredeling en duurzame ketens aan het Louis Bolk Instituut, moeten we het effect van biodiversiteit ook niet vergeten: “Biologische landbouw denkt vanuit biodiversiteit, de wereld kan niet zonder. Biodiversiteit zorgt voor een rijkdom aan planten en dieren. Dat heeft een positieve invloed op het bodemleven en vervolgens op de biodiversiteit aan voedingsstoffen, bacteriën en schimmels in ons lichaam. Dus ook op onze mentale en lichamelijke gezondheid.”

De planeet sparen

Dat de onderzoeken naar de gezondheidsvoordelen van biologisch voeding nog in de kinderschoenen staan, staat vast. Over het effect van biologische landbouw op onze planeet, weten we wel meer. Martin van den Berg, toxicoloog aan de Universiteit van Utrecht: “Vanuit de toxicologie is er geen enkele reden om biologisch te eten met het idee dat je dan honderd wordt. Het goede nieuws is dat je door te kiezen voor biologisch wél de druk van bestrijdingsmiddelen op het milieu doet afnemen. Je spaart er het milieu mee en kunt ecosystemen beschermen.”

Wijnand Sukkel, agronoom aan Wageningen University en Research, sluit zich hierbij aan: “Op de lange termijn heeft biologische landbouw een veel positiever effect op onze planeet. Het zorgt voor meer biodiversiteit in de bodem en de bodem wordt minder uitgeput. Alleen is het niet zwart-wit. Een biologisch geproduceerd peultje uit Kenia dat in het vliegtuig hierheen gebracht wordt, heeft een behoorlijke hoge milieubelasting. En dierlijke biologische producten zorgen juist voor meer broeikasgassen. Omdat er gekozen wordt voor een betere dierenwelzijn, hebben de dieren meer ruimte om te bewegen en verbruiken ze meer energie. Er moet daardoor extra voer geproduceerd worden, wat zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen.”


Koolhydraatarm

Pasta, brood, rijst en aardappelen belanden steeds minder vaak in ons boodschappenmandje omdat we koolhydraatarm willen eten. Door te minderen met koolhydraten is je bloedsuikerspiegel namelijk stabieler, waardoor je langer verzadigd bent en meer energie hebt. Ook heeft een koolhydraatarm voedingspatroon positief effect op diabetes type 2. Bovendien worden veel mensen er slanker van. Maar wat is nu het verschil tussen langzame en snelle koolhydraten? En hoe eet je op een makkelijke manier koolhydraatarm? In dit dossier koolhydraatarm eten staat alles op een rij
Lees verder >>>


Er zijn twee manieren om in het leven te staan:

De ene is alsof niets een wonder is.
De andere is alsof alles een wonder is.

Albert Einstein

Geen biologisch EU-keurmerk voor vleesproduct na rituele slacht


Vleesproducten van dieren die ritueel zonder verdoving zijn geslacht mogen het Europese keurmerk voor biologische landbouw niet dragen omdat met deze slachtmethode de hoogste normen voor dierenwelzijn niet worden nageleefd. Consumenten moeten er zeker van kunnen zijn dat dat bij producten met het biologisch EU-logo wel het geval is. Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald.


Een Franse organisatie die opkomt voor dieren had een verbod gevraagd op de verkoop van halalbiefstuk met een biologisch keurmerk op het etiket. De instelling die certificaten uitdeelt wees dat af. Die weigering werd door een Franse rechtbank bevestigd, maar in hoger beroep werd advies gevraagd aan het EU-hof.

De rechters in Luxemburg wijzen op wetenschappelijke studies die aantonen dat bedwelming de techniek is die het dierenwelzijn bij het slachten het minst aantast. Rituele slachtingen zonder verdoving worden in de EU bij uitzondering toegestaan om te verzekeren dat de vrijheid van godsdienst wordt gerespecteerd, voegen zij eraan toe. Het lijden van het dier kan er niet tot een minimum mee worden beperkt, stellen zij vast.


Bron: ANP